Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Λουκέτο και στο Απλό Θέατρο

Με μια λιτή ανακοίνωση, μία ακόμη θεατρική εστία της Αθήνας δηλώνει αναγκασμένη να «περάσει στην ιστορία». Και όχι οποιοδήποτε θέατρο, αλλά ένας καλλιτεχνικός οργανισμός που ο ίδιος έγραψε ιστορία στα πολιτιστικά πράγματα του τόπου μας.
Έτσι, χθες το μεσημέρι, η είδηση έφτασε σαν κεραυνός εν αιθρία: Ο σκηνοθέτης Αντώνης Αντύπας, ιδρυτής και «ψυχή» του Καλλιτεχνικού Οργανισμού Φάσμα, με ανακοίνωσή του, ενημέρωσε τους δημοσιογράφους, το θεατρόφιλο κοινό, τους πιστούς φίλους του Απλού Θεάτρου, ότι «ύστερα από 22 χρόνια συνεχούς κι επιτυχημένης πορείας του, αναγκάζεται να αναστείλει τη λειτουργία του για οικονομικούς λόγους».
Αιτία; Ο Αντ. Αντύπας δεν μασάει τα λόγια του: Στην απόφασή του αυτή, λέει, τον οδήγησαν «η αδιαφορία του υπουργείου Πολιτισμού, η απαξιωτική στάση του απέναντι στα επιχορηγούμενα θέατρα και ο εμπαιγμός του σε σχέση με τις παραγωγές του θεάτρου».
Τέλος, αφού ευχαριστήσει εκ μέρους του Απλού Θεάτρου «το κοινό που τόσα χρόνια στήριξε με την εμπιστοσύνη του και την παρουσία του τις παραστάσεις του», ανακοινώνει ότι μετά την ολοκλήρωση των παραστάσεων του έργου του Λεωνίδα Προυσαλίδη Βαγόνι στα νερά,  από Δευτέρα το Απλό αναστέλλει τη λειτουργία του.
Υπενθυμίζεται ότι η αναστολή λειτουργίας του Απλού Θεάτρου έρχεται σε συνέχεια μιας σειράς παρόμοιων αποφάσεων ιστορικών μορφών του σύγχρονου θεάτρου μας, όπως του Αμφιθέατρου του Σπύρου Ευαγγελάτου ή της Πειραματικής Σκηνής της «Τέχνης» στη Θεσσαλονίκη, του Νικηφόρου Παπανδρέου, που όλες είχαν τον ίδιο αίτιο: το υπουργείο Πολιτισμού και την (ανύπαρκτη) πολιτική του για το θέατρο.
Σ.Κ. Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου