Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

12 «Εαυτούληδες» του Σκαρίμπα


Ο Γιάννης Σκαρίμπας και τα 85 του ποιήματα, που παραμένουν σχετικά αδιερεύνητα από την κριτική, είναι το θέμα του Συμποσίου στις 16 Ιανουαρίου
Φόρος τιμής αλλά και υπενθύμιση σημασίας και αξίας είναι το Συμπόσιο που οργανώνει το «Megaron Plus», στις 16 Ιανουαρίου, για την ιδιάζουσα ποίηση του Γιάννη Σκαρίμπα, του ακατάτακτου και μοναδικού αυτού λογοτέχνη στην ιστορία της νεοελληνικής γραφής, του Ζακ Πρεβέρ του ελληνικού στίχου. «Τα γυρίζω ανάποδα για να σταθούνε όρθια».
Σε αυτή τη φράση του Σκαρίμπα αποτυπώνεται η σουρεαλιστική ταυτότητα της ύπαρξής του και η επίμονη, εμμονική του εχθρότητα προς τη συμβατικότητα. Θυμόσοφος, οργισμένος, είρωνας, ανήσυχος, απροσκύνητος μέχρι την τελευταία στιγμή του, έγινε η φωνή του κάθε ανθρώπου και, ανάλογα με τις εποχές και τις συγκυρίες, λατρεύτηκε (στη δικτατορία), διαβάστηκε πολύ (στη μεταπολίτευση), ξεχάστηκε (τις τελευταίες δεκαετίες), αλλά παρέμεινε γοητευτικός και συγκινητικός για όσους απολαμβάνουν το χιούμορ και την ανελέητη γλώσσα του.
Η Κατερίνα Κωστίου, επίκουρος καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, ο συγγραφέας Σάββας Παύλου, ο ποιητής και δοκιμιογράφος Δημήτρης Κοσμόπουλος, ο δοκιμιογράφος και κριτικός, Γιώργος Παγανός και ο φιλόλογος νεοελληνιστής Συμεών Σταμπουλού, με τον συντονισμό του ποιητή και δοκιμιογράφου, Νάσου Βαγενά, θα μιλήσουν για τον ποιητή Σκαρίμπα και για τα 85 του ποιήματα, που παραμένουν σχετικά αδιερεύνητα από την κριτική, σε σχέση με τα πεζογραφήματά του και αποτελούν ένα ιδιοσυγκρασιακό ποιητικό σύμπαν.
Παράλληλα με το Συμπόσιο, την ίδια βραδιά, το Μέγαρο προτείνει την ποίηση του Σκαρίμπα στο κοινό με μια συναυλία του Διονύση Τσακνή, μια μουσική παράσταση βασισμένη στην ποιητική συλλογή του «Εαυτούληδες». Ο Τσακνής μεταμόρφωσε σε τραγούδια δώδεκα ποιήματα της συλλογής και τα παρουσιάζει μαζί με τον Γιώργο Μεράντζα, με συμμετοχή χορωδίας ηθοποιών-τραγουδιστών. Ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης θα υποδυθεί τον Γιάννη Σκαρίμπα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου