Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

"Φροντίζω το θέατρο..."

 21 έργα, 50 κεράκια 

Της Δάφνης Κοντοδήμα 

«Φροντίζω το θέατρο... Τι ωραία φράση», λέει στα «ΝΕΑ» ο Γιώργος Αρμένης με αφορμή τον ρόλο του φροντιστή θεάτρου, του Διονύση, που ερμηνεύει στα «Μικρά Διονύσια». Εκείνος άλλωστε θα φροντίσει ώστε να παρουσιαστούν στην ορχήστρα του Αρχαίου Θεάτρου της Επιδαύρου (αύριο και μεθαύριο) οι καλύτερες στιγμές των 50 χρόνων του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος στην επετειακή παράσταση των Γιάννη Ρήγα και Γρηγόρη Καραντινάκη.

Μια παράσταση - φόρο τιμής σε εκείνους που σημάδεψαν τη μεταπολεμική ιστορία του θεάτρου στη Θεσσαλονίκη, όπως οι Σωκράτης Καραντινός, Σπύρος Ευαγγελάτος, Μίνως Βολανάκης, Ανδρέας Βουτσινάς, Βασίλης Παπαβασιλείου.
Στο αργολικό θέατρο θα κατηφορίσουν η Αντιγόνη, η Κασσάνδρα, η Κλυταιμνήστρα, ο Αγαμέμνονας, η Ηλέκτρα, ο Ορέστης, ο Ετεοκλής, η Λυσιστράτη, η Μυρρίνη, ο Πλούτος, οι Νεφέλες... Σβήνουν φέτος τα 50 κεράκια γενεθλίων του ΚΘΒΕ με μια παράσταση που μοιράζει τις δύο ώρες της στην τραγωδία και την κωμωδία.
Ενα θεατρικό ψηφιδωτό 28 αποσπασμάτων από 21 έργα αρχαίου δράματος, σε σύνθεση και μετάφραση Κ.Χ. Μύρη, τα οποία έχει παρουσιάσει η κρατική σκηνή από την ίδρυσή της το 1961.
Ο Γιώργος Αρμένης βρίσκεται στην ευχάριστη θέση, όπως λέει, να τον σκηνοθετεί ο μαθητής του Γιάννης Ρήγας και ο γιος του, Κάρολος Αρμένης, ως βοηθός σκηνοθέτη.
Στη σκηνή κάνει ένα νοσταλγικό ταξίδι. Στη ζωή του δεν γυρίζει στο παρελθόν. «Αν το κάνω θα είναι για να γαληνεύσω ως Γιώργος», σχολιάζει ο ηθοποιός που μαζί με τον φροντιστή ερμηνεύει και τους Οιδίποδα, Χρεμύλο, Αλλαντοπώλη.
«Είναι λάθος να πηγαίνουμε πίσω. Αλλάζουν τα χρώματα, οι ταχύτητες, οι σκέψεις... Μου αρέσει να βλέπω ανθρώπους που τολμούν και πάνε το θέατρο ένα βήμα μπροστά», σχολιάζει ο Γιώργος Αρμένης.
Στα επετειακά «Μικρά Διονύσια», το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος έχει στο πλευρό του ηθοποιούς, αποφοίτους και συνεργάτες όπως οι Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Δημήτρης Διακοσάββας, Γιάννης Καλατζόπουλος, Μαρία Καραμήτρη, Γιάννης Καραούλης, Δημήτρης Κολοβός, Ταμίλα Κουλίεβα, Λίνα Λαμπράκη, Σοφία Λάππου, Γιάννης Μαλλούχος, Φωτεινή Μπαξεβάνη, Κώστας Σαντάς, Βασίλης Σπυρόπουλος, Χρίστος Στυλιανού. «Είναι καλό να στηρίζουμε τις κρατικές σκηνές σε δύσκολους καιρούς. Με προβληματίζει το γεγονός ότι τις κατηγορούν, λέγοντας ότι παίρνουν μεγάλη κρατική επιχορήγηση. Παράγουν αξιόλογο έργο και αυτό έχει μεγάλη σημασία», λέει στα «ΝΕΑ» η Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου που μεταμορφώνεται από Κασσάνδρα, «που είναι φως, αέρας, γνώση», σε Κλυταιμνήστρα.
Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου